Omega-3 kapsler

Har du tenkt over om maten du spiser er bra for deg?  De fleste vet om enkelte matvarer som ikke er gunstig for helsen, men tenker mer på mat/kosttilskudd som skal være helsefrembringende, men som ikke nødvendigvis alltid er det. Dette er et ganske stort tema, men kan starte med fiskeoljen i Omega-3 kapsler. De fleste forbinder Omega-3 kapsler med sunnhet, noe som er bra for kroppen, men hva om fiskeoljen i kapslene er harskt? Eller, hva tenker du om holdbarheten på kapslene?

Fiskeoljen i Omega-3 kapsler inneholder fettsyrene DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre). Begge fettsyrene har en betennelsesdempende effekt i kroppen, som igjen reduserer risikoen for ulike sykdommer, f.eks. hjerte -og karsykdommer. Men visste du at DHA og EPA harskner fort og dermed kan gi motsatt helseeffekt, økt risiko for sykdommer?

Det som skjer når oljen harskner, er at de beskyttende antioksidantene, som finnes naturlig i fiskeoljen, brukes opp, deretter vil harskningsprosessen gå fortere og fettsyrene DHA og  EPA ødelegges. I tillegg, så avgir harskningsprosessen nedbrytningsprodukter og oksidasjonsprodukter, som tas opp i kroppen og setter i gang betennelsesreaksjoner (kan økt risiko for sykdommer). Kanskje de kapslene du tar, som du tror er gunstig for helsen, potensielt skader helsen din istedet?

Noe du kan gjøre, er å klippe opp en kapsel å smake og lukte på oljen. Noe annet som er verdt å nevne, er at smakstilsatte produkter(f.eks. kapsler med sitronsmak) kan skjule smak av eventuell harskhet.

Noe annet å stille spørsmål ved, er holdbarhet. Hva tenker du, hvis du kjøper et kosttilskudd i dag, hvor best før dato på produktet er 08.2019, hva har produsentene tilsatt i produktet, med tanke på så lang holdbarhet?

Det er lov å være kritisk til det man kjøper, og spesielt det som påvirker helsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s