Snus

Snus, eg hatar deg..

Det var noe sterk og følelsesladet setning, ikke sant? Litt smådramatisk også, men om ikke hater, så ihvertfall misliker jeg snus. Har du først begynt med jævelskapet, så blir du aldri kvitt lysten på det. Kanskje noen har andre erfaringer, men jeg klarte å være snusfri i ca. 4 år, men mine stolte dager som «snusfri» fikk seg en smell (faen!). Hadde en slik en «Moment Of  Weakness» for noen dager siden, da var fristelsen for stor. Da blei det noen snus da vettu (og det var sinnsykt digg). Rett og slett, ikke noe vits å benekte fakta. Noen vil kanskje kalle det tilbakefall/nedtur. Ja, det var vel ikke akkurat et høydepunkt i og for seg, da jeg har vært snusfri i så mange år, men..  Vet ikke om jeg skal le eller grine, feilet så jævlig. Det som var en stor overraskelse, (må jo se det positive i alt, right?) er at ingen panikkanfall fant sted. Hadde vel trodd jeg skulle ta helt av å tenke: «Nå går til helvete, nå kan jeg likesågodt snuse heltid». Men nei, det hele gikk meget rolig for seg, var relativt avslappet. Det skal vel også nevnes at det var et snev av alkohol inne i bildet, noe som kan ha påvirket min rolighet og dømmekraft (unnskyldninger). Har ikke kjøpt snus i ettertid, prøve å fortsette med det da. For guds skyld.

Snus var en «venn» i mange år. Vi møttes for første gang da jeg var 18 år. Du befant deg i en feminin og lilla snusboks. Det var ikke vennskap ved første blikk (var meget skeptisk til denne helseskadelige tassen, noe som er ganske forståelig i og med at den faktisk er helseskadelig), men vennskapet kom gradvis for det (dumme meg). Tiden gikk, og det var vel bare å innse på et tidspunkt at dette vennskapet ikke kunne fortsette, da det påvirket meg negativt på mange områder, blant annet økonomisk og helsemessig. Så det var bare «å kaste inne håndkle» og løsrive seg. Denne løsrivningen var ikke bare, bare. Gi slipp på snus er jævlig vanskelig, det er min erfaring. Ikke så rart, kroppen skal jo kvitte seg med en avhengighet, og det er heller ikke rart abstinenser oppstår når kroppen ikke lenger får tilført stoffer daglig, som den er vant med etter mange år med snusbruk. Noen abstinenser jeg opplevde var blant annet irritabilitet og hadde konstant savn etter å putte noe opp i overleppa. Noen forslag jeg fikk var å putte en «Fisherman’s Friend «, men det hjalp lite. Svei noe forferdelig gjorde det også.

Vil du virkelig slutte, så klarer du det.

Moralen er: Aldri putt snus i kjeften. Putter du snus i kjeften, er sannsynligheten stor for at du har fått en «venn» for livet.

For de av dere som har interesse av slikt, kan dere lese om helseplager tilknyttet snusing og tips for å slutte.

https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/royk-og-snus/helseskader-av-snus