En liten matglede

Er egentlig litt flaut å innrømme det, men jeg spiser en New Energy hver dag og gir egentlig langt faen i å telle kalorier. Kanskje det ikke er det mest fornuftige, men den sjokoladen er en matglede. Å spise mat uten å telle kalorier er lykke. Små gleder vettu. Men gjør det meg til en dårlig ernæringsrådgiver? At jeg spiser sjokolade og ikke teller kalorier? Til tross for noen anstrengelser i forhold til søtsaker, så har jeg ellers et ganske avslappet forhold til mat. Jeg verken teller kalorier, utelater matvarer fra kostholdet, bruker slankepiller eller drikker shaker. Er ferdig med denslags. Nå er det «normalt» kosthold som gjelder, og det innebærer grønnsaker, kjøtt, fisk, kornprodukter, meieriprodukter og søtsaker.

Til tross for et variert kosthold, så burde jeg som ernæringsrådgiver heller bytte ut sjokoladen med for eksempel et eple. Det er et fornuftig valg. Kroppen blir gladere også, vitaminer og fiber fra et eple er ikke å forakte. Men gjør det meg glad? Kan det eplet gi meg den samme gleden som sjokoladen jeg er så glad i? Føler en viss usikkerhet der. Hva vinner, fornuften eller matgleden? Jeg vet hva som er det fornuftige valget, men jeg tror matgleden vinner. Betyr det at jeg er en usunn ernæringsrådgiver, at jeg ikke burde rådgive folk til å spise? Eller er det å tillate seg den sjokoladen, uten å få panikkanfall og dårlig samvittighet, et tegn på et fornuftig forhold til mat?

Det er veldig inspirerende med alle matoppskriftene som finnes, men en ting som irriterer meg (alltid et eller annet som irriterer meg) er hvor opplyst energiinnholdet i maten er. Det behovet folk har for å vite hvor mye kalorier det er i maten, ødelegger så mye. Faen, noen ganger vil jeg bare ete for eksempel ett pizzastykke uten å vite hvor mye kalorier det er i det (som generelt er ganske mye). Vil du konstant bekymre for energiinnholdet i maten, slå deg for all del løs, se hvor mye glede det bringer.

I enkelte tilfeller så er det greit å veie maten, som en veiledning i forhold til porsjonsstørrelse og lignende, spesielt i vektreduksjonsfaser.

Helt ærlig, skal prøve å avslutte med noen kloke ord, men…

thKUR7FPBJ