Hva kan jeg bidra med?

Hva kan jeg bidra med? Det spørsmålet stiller jeg ofte til meg selv når jeg forbereder meg til et jobbintervju. For eksempel, hvis du jobbet i en bedrift og skulle ansette meg, hva ville du at jeg skulle bidra med? Eller for å formulere det på en annen måte, hva kan jeg med min kompetanse innen ernæring bidra med? Mat og helse henger sammen, og disse to faktorene påvirker sykefraværet. For eksempel, si at en bedrift har høyt sykefravær blant de ansatte, så blir jeg spurt som utdannet ernæringsrådgiver, om å lage en kostholdsplan som på sikt har som mål å fremme helsen og redusere sykefraværet. For at en kostholdsplan skal oppfylle disse kriteriene, så må fokuset være på næringsstoffer som fremmer helsen. Kanskje en kostholdsplan som gir økt inntak av antioksidanter, økt inntak av fiber og økt inntak av omega – 3 fettsyrer kan være et alternativ? På sikt kan det gi bedre tarmhelse, bedre immunforsvar og virke betennelsesdempende, som er forenlig med god helse. God helse = Mindre sykefravær.

Et mer konkret eksempel kan være hvis en bedrift har ansatte med kronisk betennelse, som for eksempel artritt i kneleddet og/eller ulcerøs kolitt (kronisk betennelse i tarmen). For å redusere disse plagene, som igjen påvirker sykefraværet, så må en ta en titt på matvarer som forverrer betennelsen og matvarer som reduserer betennelsen. På den måten vet en hvilke matvarer som burde inntas mer og matvarer som burde inntas mindre. Mye sukker kan forverre betennelsen. Du har kanskje merket det selv, hvis du en lørdagskveld har spist mye sukker at du lettere får kviser og uren hud? Det er betente talgkjertler, altså betennelse. Økt inntak av sukker = forverret betennelse. Omega – 3 fettsyrer på sin side kan virke betennelsesdempende. Gode kilder til omega-3 fettsyrer er laks, makrell og tran, slik at har du en kronisk betennelse, så kan en kostholdsplan som innebærer redusert inntak av sukker og økt inntak av fisk/sjømat, på sikt redusere betennelsen. Redusert betennelse = Mindre sykefravær.

Så, hva kan jeg bidra med? I min rolle som ernæringsrådgiver kan jeg på sikt fremme helsen til mennesker, som igjen kan påvirke sykefraværet.

Ha i bakhodet at dette bare var eksempler. Om de er gode eksempler og om jeg fikk forklart det bra, kommer an på øye som ser. Jeg vet ikke helt om er jeg flink. Jeg bare prøver meg frem. Jeg har en følelse av at dette er et type innlegg hvor jeg desperat prøver å virke smart..;P