Fysisk aktivitet

Hvor mye beveger du deg, eller rettere sagt, går du i løpet av dagen? Kanskje 2.000 skritt? Eller 5.000 skritt? Minimum anbefalt skritt om dagen er 10.000, eller cirka 7 km hver dag, ifølge Verdens Helseorganisasjon, WHO. Jeg har testet litt, og det er egentlig ikke så vanskelig å gå 10.000 skritt om dagen, og det har jeg testet på dager hvor jeg har tilbrakt mange timer foran foran PC, for eksempel opp mot 5-7 timer. «Cluet» er å bruke en skritteller, kanskje i form av en app, så holder man en oversikt over antall skritt, og ikke minst planlegging. Planlegging kan innebære at en bestemmer seg for å gå av noen stopper tidligere enn man pleier. Veldig ofte, (burde egentlig oftere, men har en tendens til å få dårlig tid) så går jeg til Rånåsfoss istedenfor Auli for å ta toget. Tror det er ca. 1,5 km til Rånåsfoss stasjon og ca. 1 km til Auli stasjon. Ikke store forskjellen, men alle monner drar. Jeg har også begynt å småjogge til toget, nei jeg tuller ikke. Jeg løper ikke som faen, men jogger sakte. Med sekk og greier. Ekstra vekt gjør ikke noe. Merker faktisk positiv effekt på kondisen etter all småjogginga, og en slik joggeøkt varer ikke lenge, kanskje 10 minutter. I løpet av en dag kan alle disse småøktene til sammen bli en halvtime. Jeg bruker rett og slett min egen kropp som transportmiddel. Genialt egentlig.

Det verste jeg vet er stillesitting. Mye stillesitting. Husker spesielt på forelesninger, da gikk det mye tid på å sitte på rumpa. En blir jo helt dau i kroppen, og ikke minst føler en seg ganske dvask. Men det er blitt sånn i det moderne samfunnet, det er egentlig ikke mye «rom» for daglig fysisk aktivitet, som for eksempel å gå fra sted til sted, da en ofte benytter bil, buss og andre transportmidler i stedet for bena.. Ikke minst innebærer mange jobber mye stillesitting også, som bidrar til en ytterligere inaktiv livsstil. Og uansett hvordan en vrir og vender på det, så vil aldri treningsøkter med en varighet på 1 time 3 ganger i uken, om det er styrketrening eller løping, kunne kompensere for 7-8 timer med stillesitting. Joda, det er fint tiltak i forhold til å bidra med noe fysisk aktivitet og det er tilpasset det moderrne samfunnet, men det er allikevel ikke optimalt med tanke på hvor mye av den våkne tilstanden vi faktisk er inaktive. Men det er allikevel kanskje noen av de bedre løsningene vi har, som er tilpasset den moderne livsstil.

Jeg løp i skogen i dag. Det er lenge siden jeg har gjort. Det er virkelig meditasjon. Så deilig, ingen mennesker eller biler, helt for meg selv.  Det er en av de få gangene jeg føler at hjernen og kroppen samarbeider, når jeg løper i det ulendte terrenget! Virkelig bra for kroppen. Holdt på å tryne noen ganger, selv om jeg hadde på meg brodder, men det hører til å løpe i skogen;P