Fruktoseintoleranse

Det var faktisk en av kurslederne som spurte meg angående fruktoseintoleranse. Datteren hans har slitt med ulike symptomer, og etter mye testing, så var det intoleransen mot blant annet fruktose som var årsak til plagene. Vi har ikke hatt så mye om fruktoseintoleranse på studiet, så her måtte jeg friske opp litt. Med andre ord, så var research på sin plass. Hyggelig at han spurte meg, siden at han visste at jeg var utdannet ernæringsrådgiver. Hvorfor ikke lage et lite innlegg om fruktoseintoleranse?

Vi kan begynne med hva fruktoseintoleranse er:

Fruktose er et sukker, et såkalt monosakkarid, som bare består av et sukkermolekyl. Sukrose, også kjent som farin, er et disakkarid og har 2 sukkermolekyler, ett fruktose og ett glukose.

For at fruktosen skal tas opp i tarmen, må det omdannes av et enzym ved navn fruktose-1,6-bifosfataldolase (ahh, biokjemi). Ved fruktoseintoleranse har det oppstått en enzymsvikt, som gjør at enzymet ikke fungerer som det skal og det kan føre til opphopning av stoffer, som kan gi skader på blant annet lever og nyrer. Dette ville ikke skjedd hvis enzymet hadde fungert som det skulle.

Fruktoseintoleranse er en arvelig svikt i nedbrytningen av fruktose i kroppen. Tre typer svikt er beskrevet:

  • Essensiell fruktosuri – er en mild form av tilstanden som ikke krever behandling.
  • Medfødt fruktoseintoleranse og medfødt fruktose-1,6-bifosfataldolase-mangel er tilstander som det er mulig å behandle, men som ubehandlet kan være livstruende tilstander

Biokjemi- love of my life.. Not!

12443799_10208398486139508_2062050493_o – Kopi

Symptomer:

De fleste med fruktoseintoleranse får ikke symptomer før fruktose introduseres i kostholdet, og det er typisk ved spedbarnsalder. For eksempel så kan barnematprodukter som er basert på soya, som inneholder sukrose, gi symptomer da sukkeret brytes ned til fruktose. Andre måter å se om barnet har fruktoseintoleranse, er om barnet avviser for eksempel søtsaker.

Kortpusthet er et symptom på fruktoseintoleranse. Barn kan bli akutt dårlige etter fruktoseinntak, noe som innebærer kortpusthet på grunn av opphopning av syre i blodet (acidose). Noen andre trekk ved denne tilstanden er at barn kan ha forstørret lever, kan ha lett gulsott, lavt blodsukker, ha skjelvinger, epileptiske anfall og svette uvanlig mye. Og en god tannhelse er også et trekk ved denne tilstanden, da karbohydratinntaket er lavt.

Diagnostikk:

Når det gjelder diagnostikk, så vil en person som ikke har blitt utsatt for fruktose gi normale prøvesvar. Det skal nevnes at blodprøver kan gi mistanke om nyre- og leverskader. Det kan også påvises sukker i urinen hos enkelte. Hos barn som allerede er syke som følge av fruktoseintoleranse, kan utelatelse av fruktose fungere som en diagnostisk test, da symptomene kan opphøre.

Behandling:

Eliminering av blant annet sukrose og fruktose fra kosten kan gjøre at symptomene forsvinner. Frukt og bordsukker er typiske kilder til disse stoffene.