Fett, feilernæring og underernæring

Visste du at det finnes ulike typer fettvev på kroppen og at fordelingen av fettvevet avhenger av livsstil? Visceralt (abdominal) fett, også kalt «ølmage», er fettet rundt de indre organene og er tilknyttet et dårlig sammensatt kosthold som øker faren for helseplager. Dermed er det fettet rundt de indre organene som kan være helseskadelig og som er tilknyttet lidelser som hjerte -og karsykdommer. Annet fettvev er subkutant fett, som er underhudsfettet og er ikke like helseskadelig som det viscerale fettvevet. Så det fettet som er synlig på magen, det du kan ta tak i, er altså underhudsfettet. Det er ingen tvil om at den livsstilen som mange har i dag påvirker i stor grad fettvevet, spesielt fordelingen av det. Du har sikkert hørt betegnelsen «tynnfet» før? «Tynnfet» vil si at en person ser tynn ut, men er tykk på innsiden, mye fett rundt de indre organene. «Tynnfet» er ganske vanlig, og er et resultat av inaktiv livsstil og mye energirik mat. Så det kan bety at en person som ser tynn ut har en større risiko for hjerte og karsykdommer enn en person som ser overvektig ut! En person kan ha et dårlig sammensatt kosthold uten å se overvektig ut, så lenge energiinntaket er i balanse med energiforbruket. Det vil si at en kan for eksempel leve på sjokolade uten å legge på seg, så lenge ikke energiinntaket overstiger energiforbruket. En kunne levd på sjokolade, men det er ikke å anbefale siden det øker risikoen for feilernæring.

Vet du forskjell på feilernæring og underernæring? Det gjorde ikke jeg før jeg startet på ernæringsstudiet. Underernæring er at matinntaket har for lite energi til å dekke kroppens minimumsbehov for energi. Inntaket av energi er lavere enn kroppens energiforbruk. Det medfører vektreduksjon. Underernæring = sult. Feilernæring vil si at kostholdet er feil sammensatt med tanke på næringsstoffer. Enten for mye eller for lite av enkelte næringsstoffer. Et eksempel  er et kosthold bestående av for mye sukker. I motsetning til underernæring som fører til vektreduksjon, så kan en person med feilernæring ha en stabil vekt eller til og med være overvektig.  Feil – og underernæring påvirker også kroppens normale funksjoner.

Feilernæring:                                                                    Underernæring:

 

I den vestlige delen av verden, så er risikoen for feilernæring stor, mens i fattige deler av verden som for eksempel Afrika, så er det underernæringen som er et problem. Litt merkelig egentlig hvordan ulike deler av verden kan ha så forskjellige problemstillinger knyttet til ernæring og vekt, avhengig om en er i den rike eller den fattige delen av verden.