Yngre og tyngre

La merke til noe på toget i går. Og det jeg la merke til, er ikke uvanlig i det hele tatt. Faktisk ganske så vanlig og det er en økende forekomst av det: Overvektige barn og ungdom. Det er helt sprøtt. Tilbake på det med toget, det satt vel  4-5 jenter mellom 16-18 år, og alle jentene kunne defineres som overvektige. Ikke ekstrem fedme, men de var overvektige. Og det ser jeg mye av er yngre tyngre mennesker. Hva tenker du?

Jeg må si at det er mange fristelser  i dette samfunnet. Overalt så er det fristelser i form av kaker, kjeks, sjokolade, energirike drikker og så videre, og det er tilgjengelig overalt. En dokumentar jeg så på for en stund tilbake, handlet om fedmeepidemien og der var en forsker som sa at det var helt utrolig at det i det hele tatt fantes slanke mennesker i dette samfunnet. Det er egentlig sant det. Kombinasjonen av mindre fysisk aktivitet og tilgjengelighet på energirik mat, er dømt til å gi energioverskudd. Energioverskudd over tid = Vektøkning.

Har du egentlig tenkt på hva det er med for eksempel sjokolade som gjør det så himmelsk? Hvilke ingredienser og hvilke kombinasjoner som gjør det så uimotståelig? I den samme dokumentaren som jeg nevnte tidligere i innlegget, fant de ut at det var kombinasjonen av karbohydrater og fett som gjorde at en får lyst på mer. Denne kombinasjonen påvirket hjernen til den grad at de signalene som hjernen sender når den er mett, ble påvirket  også. Hjernen virket nesten forvirret. Dermed kan det være noe av forklaringen på hvorfor en aldri får nok av for eksempel sjokolade. Rene karbohydrater som for eksempel ris og brød gir jo metthetsfølelse og smaker ikke særlig godt alene, så hvem overspiser brød? Det samme gjelder rent fett, som for eksempel olivenolje, hvem overspiser bare olivenolje? Så det er kombinasjonen av fett og karbohydrater som er «farlig», som i farlig godt da^^ Jeg påstår ikke at dette er riktig, men det var slik jeg oppfattet det. Snickers (som er digg) er et eksempel på en uimotståelig kombinasjon, der karamellen og sjokoladen er karbohydratene og peanøtter er fettet. Digg^^

Så slik jeg har beskrevet over, så er det kanskje ikke så rart at den yngre generasjon blir tyngre med tanke på tilgjengelighet. Det som er synd er at overvekt påvirker helsen negativt. Det er ikke sånn at hvis du veier 10 kg for mye, så er du dødsdømt. Det er ikke det jeg sier, men når en stadig ser en større andel av barn/ungdom som er overvektige, så burde det blinke noen varseltrekanter. Det burde settes i gang tiltak for å snu denne utviklingen. Tiltak i forhold til ungdommer kan være mer frukt og grønnsaker i skolen, fjerning av automater med sjokolade og brus, mer fysisk aktivitet i skolen.. Gjeeeesp, det har vi hørt 1000 ganger før. Klager gjør jeg, men finner ingen løsning. Her gjelder det å være kreativ! Vanskelig problemstilling, eller egentlig ikke i teorien, men i praksis så.

Til alle oss ernæringsnerder^^

Nedbryting av næringsstoffer- Fett, karbohydrater og proteiner som blir brutt ned til mindre molekyler og dermed kan blant annet kroppen lettere utnytte energien i næringsstoffene.

Scale