Kreft

Kreft er et veldig sårt tema og det er vel mange som kan relatere seg til denne sykdommen. Enten en er rammet av sykdommen selv eller er pårørende. Kreft står meg veldig nært, dessverre. Det skulle jeg virkelig ikke ønske at den gjorde. Det er mye hat (vet det er et sterkt ord) knyttet til denne uforutsigbare sykdommen, som tar mange liv. Unge som gamle. Det er det som gjør kreft til noen av de mest uforutsigbare sykdommene: Den kan ramme alle aldersgrupper og alle organer – enten det er tykktarmskreft, prostatakreft, brystkreft, leverkreft osv. Helt sykt hvordan denne sykdommen rammer kroppen, og ikke minst hvordan den sprer seg. Hastigheten på spredningen avhenger blant annet av hvilket organ som er rammet. Noen krefttyper har rask spredning som gir symptomer fort, andre krefttyper som for eksempel eggstokkreft, kan spredningen ta noe lengre tid og symptomene kommer på et senere tidspunkt. Tid er definitivt en faktor som påvirker graden av spredning til andre organer. Lengre en går med ubehandlet kreft, jo større sjanse er det for at den sprer seg til andre organer.

Jeg har aldri hatt kreft selv og forhåpentligvis får jeg det heller aldri. Men ingenting er sikkert. Skal jeg være helt ærlig, så er jeg drittlei hele sykdommen. Den går meg så sykt på nervene. Den er jo faen meg overalt. Jeg vet hvordan det er å være pårørende. Min bror døde av kreft, det samme gjorde min venninne og min mor ble diagnostisert med eggstokkreft, men er i dag kreftfri. Så jeg vet litt om kreft. Synes du det var mange krefttilfeller rundt meg? Har tenkt på det selv, og en kan undres hvorfor og ikke minsten oddsen for det. Min bacheloroppgave tok for seg antioksidantenes effekt på kreftrisiko, så kan si at mitt personlige forhold til kreft påvirket tema i stor grad. I løpet av min studietid hadde vi sykdomslære også. Veldig interessant, men rart å lære om den sykdommen som har tatt livet av og ikke minst skadet mennesker jeg er glad i. Mekanismene bak sykdommen som hvordan den oppstår og utvikler seg, behandling, risikofaktorer, faktorer som reduserer risikoen osv. Det var så mye. Og det er ikke tull, men det kom noen tårer i løpet av den lesningen der for å si det sånn. Kleint ja.

Min mor har colostomi, utlagt tykktarm. Hun fikk diagnostisert eggstokkreft med spredning til mageregionen i desember 2013. Det ble operasjoner og cellegift, og det at kreften hadde spredd seg til magen tydet på at hun hatt denne sykdommen over en lengre periode. Som jeg nevnte tidligere, så er blant annet eggstokkreft en av krefttypene hvor symptomene oppstår gradvis over tid, men et av symptomene som kanskje er typisk ved akkurat denne krefttypen, er at bukomfanget øker. Nei, ikke på grunn av fett, men på grunn av væske. På det verste så det ut som om mor var gravid. En av de første symptomene hun hadde var blod i urinen i november 2013. Jeg husker ikke alt 100% riktig, men fastlegen sto på det hele veien at det var nyrestein som forårsaket blodet i urinen, og dermed ble ikke min mor sendt til videre utredning på sykehuset. Det var mye frem og tilbake og det ble egentlig ikke gjort noe, og det var vel en svikt fra fastlegen i denne perioden. Bare for å ikke virke for utakknemlig, kunne situasjonen hatt et verre utfall enn det den hadde, men det er ingen tvil om at stomi påvirker livssituasjonen. Men min mor er sterk og forhåpentligvis holder hun seg kreftfri resten av livet

Jeg har nevnt min bror i flere tidligere blogginnlegg. Kan ikke annet enn å skrive at det er kjempe vondt og urettferdig.

Min venninne døde også av kreft. Vil ikke skrive så mye med hensyn til familien hennes. Men hun er i mine tanker

Det er viktig å lytte til kroppen og hvis en må mase på legen, så gjør det.  Tid er alt. Tid kan redde. Det virker som om det er urovekkende mange leger i dette land som kanskje burde ha byttet yrke. Flere som synes det?

Forhåpentligvis i fremtiden kommer det flere effektive behandlinger i bekjempelsen mot kreftsykdommer.

Vil du være med å gjøre utgjøre en forskjell? Enten til kreftforskning eller til noe annet som bidrar til en hyggeligere hverdag for kreftrammede? «Fra Båstad til» er en frivillig organisasjon som årlig arrangerer en festival hvor overskuddet går direkte til Radiumshospitalet. For mer informasjon:

http://frabaastadtil.no/

båstad