Trakassering

For en dramatisk tittel tenker du! Må nok skuffe deg der. Trakasseringen gjelder ikke mennesker denne gangen. Vi vender snuten mot matvarer/matvaregrupper! Ja da, det går an å trakassere matvarer. Ikke et ukjent fenomen i dagens samfunn. For å si det sånn: I dagens samfunn, for en eller annen grunn, har enkelte mennesker et behov for å «henge ut», eller med andre ord trakassere matvarer/matvaregrupper – som i grunn er næringsrike og bra for kroppen. Merker det bygger seg opp en voldsom frustrasjon,så vi kjører på!

Brunosten. Min gode gamle venn som er så kjær, går det an å bli mer norsk? Det er jo Ola Nordmanns bestekompis når det kommer til pålegg. Den fikk jo gjennomgå så det sang for en stund tilbake. Oppmerksomheten falt på brunostens innehold av sukker, fett og kalorier, som var en «fare» med tanke på den økende forekomsten av fedme blant barn! Så den ble i en periode kuttet ut i barnehager, eller tar jeg feil? Nå skal jeg fortelle dere en ting, jo, brunosten er kanskje sukkerrik, men den inneholder kalsium, vitamin B12, protein og jod, som blant annet er næringsstoffer som er gunstig for kroppen, og ikke minst benhelsen. Dessuten igjen- mengder! Det er vel ikke akkurat de 2 skivene med brunost på brødskiva som bidrar til barns utvikling av fedme, det har jeg nå litt vanskeligheter for å tro. Selvfølgelig kan det skje, men hallo i luken? Har du sett den andre dritten som selges i dagens butikker og gis til barn?

Eller hva med bananen? Min gode venn. Jeg lagde en liten hyllest til den for en liten stund siden, så gidder ikke å skrive så mye om den her. Den ble jo «hengt ut» av en kjent PT. Ja, den er energirik, men inneholder C-vitamin, vitamin B6 og kalium. Disse næringsstoffene er blant annet bra for huden, energiomsetning og syre/base-balansen i kroppen. Igjen- mengder. En spiser da sjelden flere bananer i løpet av dagen. Tenk størrelse;P

Karbohydrater fikk jo hard medfart etter lavkarbo-bølgen. Denne «fettbølgen» som jeg kaller den, var vel kanskje ikke så veldig vanskelig å unngå. Ble jo faen meg bombadert i hue og rævva med proteiner og fett, mens karbohydrater i form av brød, ris, pasta og poteter var fyfy. Ok? Hva med å spise balansert? Ja, alle kropper er forskjellige, og det vil si at for noen så er et kosthold som er basert på lavkarbo mer gunstig. Men når dette var på sitt verste, så skulle absolutt alle gå på det, og da var det den ekstreme varianten av lavkarbo som gjaldt. Noe av årsaken til dette «hatet» mot enkelte karbohydrater var dens virkning på blodsukkeret (glukose i blodet). Proteiner og fett påvirker blodsukkeret i mindre grad enn karbohydrater i form av brød, ris, pasta, poeter og lignende.

Hele poenget er at når matvarer/matvaregrupper henges ut, så skapes det  et hysteri. Det er ikke til å komme utenom. Dessverre. Slik har det blitt i et samfunn hvor det skrives så mye om ernæring at folk begynner å miste fornuften rundt noe så enkelt som det å spise. Noe av årsaken til dette hysteriet er at blant annet media og ikke minst ufaglærte personer, er de som uttaler seg og påvirker folk mest. Noe annet som også er et tankekors er at personer som for eksempel bare har hatt 1-månedskurs om ernæring også seg ernæringsfysiologer eller «eksperter», og deretter uttaler seg på blant annet blogger om et tema de egentlig ikke har peil på. Jeg er veldig forsiktig med å uttale meg om ernæring og jeg har studert det i 3 år..

Ta det du leser i media med en klype, eller for den saks skyld en spiseskje med salt. Faen, ønsker du faglig kunnskap om ernæring, kontakt meg, så kan jeg henvise deg til gode kilder.