Stress og mat

Hva gjør en når menstruasjonen opphører i fertil alder (13-50 år), og en allerede har utelukket graviditet? En regelmessig menstruasjon tyder på at kroppen fungerer som den skal, og at den er i stand til å bli gravid. Vi kvinner banner nok denne menstruasjonssyklusen opp og ned, men søren meg blir en urolig når den avviker fra det normale også. Det vet jeg alt om.

Stress og mat er definitivt 2 faktorer som påvirker denne syklusen. Det er selvfølgelig flere faktorer, men disse er spesielt viktige. Menstruasjonssyklusen reguleres av hormonene østrogen og progesteron. Visste du forresten at østrogen er et hormon som fremmer fettlagring? Når en er i energioverskudd (større inntak enn forbruk), så øker mengden østrogen som igjen gir økt fettlagring? Så i tilfeller hvor en er i energiunderskudd (større forbruk enn inntak) over tid, kan det føre til nedsatt østrogenproduksjon og gi menstruasjonsforstyrrelser. Det vil med andre ord si at lite mat og mye trening som er tilstander som gir større forbruk enn inntak, vil over tid gi lavere fettprosent ved at kroppen henter energi fra fettlagrene, og dermed påvirkes østrogenproduksjonen negativt. Psykisk stress kan også påvirke menstruasjonssyklusen. Fettprosenten hos kvinner burde ligge mellom 20-30, og tall under dette vil medføre ekstra stress for kroppen.

På vårparten når jeg trente opp mot 2 timer daglig, det gjorde jeg ikke for å torturere meg selv (selv om det virket slik), men i den hektiske perioden var treningen det eneste som fikk meg til å koble av mentalt. Så det ble på en måte en ond sirkel til slutt. Tok ikke hensyn til kroppen, det var mye stress med trening, skole og ikke minst bacheloroppgaven. I tillegg til spiste jeg lite mat som også påvirket kroppen min negativt. Det skal nevnes at jeg i tillegg sluttet med p-piller desember 2014, som mest sannsynligvis ble en ekstra belastning for kroppen.

For å besvare spørsmålet jeg startet med innledningsvis: Det skal nevnes at hvis en føler seg ellers frisk, kan en vente opp til 6 måneder uten menstruasjon før en kontakter lege. Men på egenhånd kan det kan være lurt å sjekke blant annet treningsstatus, spisevaner og status i forhold til søvn og hvile, og gjøre eventuelle endringer ut i fra dette. Hvis endringene er uten hell, og en har gått 6 måneder uten menstruasjon, så anbefales det å kontakte lege. Legen henviser nok til gynekolog. Der blir det tatt nødvendige sjekker av underlivet, og ved behov blir en videresendt til sykehus for å ta hormonprøver.

Fra fastlegen ble jeg henvist til gynekolog. Der ble det blant annet tatt hormonprøver. Hormonprøvene viste ingenting galt. Men ting var jo allikevel ikke bra, jeg hadde jo ikke menstruasjon og graviditet var utelukket! Så jeg dro til fastlegen en gang til, og ble henvist til gynekologisk avdeling på Ahus for videre utredning. Jeg fikk time i begynnelsen av oktober, men i slutten av september fikk jeg menstruasjon igjen. Etter 9 måneder uten menstruasjon må jeg innrømme at jeg var lettet. Så jeg avbestilte timen jeg fikk på sykehuset. Gleden ble midlertidig kort da menstruasjonssyklusen uteble i oktober! Akkurat da stresset jeg veldig pga. ny innlevering av bacheloroppgaven. Men jeg tenkte jeg skulle gi det litt tid før jeg eventuelt ordnet ny time på sykehuset. Når kroppen har vært stresset over lengre periode, skal det nok ikke så mye stress til før syklusen kommer på avveie igjen. Så det er kanskje viktig å være tålmodig og ta tiden til hjelp. Unngå for mye stress i den perioden kroppen skal bygges opp igjen. Nå i desember er menstruasjonssyklusen tilbake.

Det jeg har gjort på egenhånd var å redusere treningsmengden og spise mer. Jepp, jeg har gått opp litt i vekt, men absolutt verdt det siden jeg har fått tilbake menstruasjonen min. Jeg har også redusert stressnivået. Tydeligvis at kroppen min har jobbet på spreng for å komme tilbake der den var før alt stresset.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s