Plagiat

Her kommer det en innrømmelse. Jeg holdt på å miste retten som student ved høyskolen jeg gikk på. Før du tenker at jeg er tatt for plagiat, les videre.

Når er det snillheten går over til dumhet? Du vet «dumsnill», ikke sant? Noen mennesker er så snille og vil bare hjelpe. Klarer ikke å si nei til andre mennesker. Dessverre er det noen mennesker som vet å utnytte det til det fulle.

På studiet ble jeg kjent med en medstudent. En jente. Vi fikk kontakt. Helt fra starten av, så var det vel ikke studiet som var hennes førsteprioritet. Hun jobbet og reiste en del. Hun hadde utenlandsk opprinnelse. I løpet av det 3. året (siste) på studiet, gikk ting over stokk og stein. Virkelig! Hennes prioriteringer begynte å påvirke studiet. Vi hadde en del obligatoriske innleveringer som vi måtte ha bestått for å bli oppmeldt til eksamen. Hun begynte å henge etter med disse innleveringene. Det er skummelt fordi mange av disse innleveringene var ganske så store, og tok dermed mye tid. Derfor, for å være snill (eller dum rettere sagt), så sa jeg ja til å hjelpe henne. Det var her ting begynte å gå skeis. Veldig skeis. Jeg valgte, så dum jeg var, at hun fikk noen av mine innleveringer. Det vil si: Noen av de innleveringene som jeg var ferdig med og hadde sendt inn til skolen, leverte jeg også til henne. Det var aldri meningen at hun skulle levere inn en identisk oppgave. Bare for å understreke det. Meningen var å gi henne en veiledning, det vil si at oppgaven som hun fikk av meg, var et utkast. Et utkast som hun kunne jobbe videre med. Det var meningen at hun skulle gjøre endringer, slik at det IKKE ble levert inn identiske oppgaver. Hvorfor vi ikke satt sammen og samarbeidet? Litt av forskjellige årsaker. Blant annet fordi vi hadde litt ulike prioriteringer. Jeg måtte prioritere skolen, ellers hadde jeg ikke hatt sjans til å fullføre studiet. Jeg slet med studiet, så det tok en del tid. Hun på sin side, reiste som sagt en del og jobbet, og virket ikke som om studiet var særlig viktig. Kan vel egentlig lure på hvorfor jeg ville hjelpe henne i første omgang når jeg egentlig visste at hun gav mer eller mindre faen i studiet.

Det var bare ment at det skulle skje en gang. Men så dro hun en måneds tid til hjemlandet (januar 2015), og når hun kom tilbake hadde hun virkelig klart å rote til. Orker ikke å gå inn på for mange detaljer, men det ble til at jeg hjalp henne en gang til. Dumme meg, jeg vet det nå for faen! Jeg vet ikke helt hva hun tenkte med (eller jeg egentlig), men tror du ikke hun ved et tilfelle levert inn en identisk oppgave uten å gjøre noen endringer? Akkurat denne oppgaven leverte jeg et par uker før henne, men skolen la vel merke til noe mistenkelig. Dermed ble det mistanke om plagiat. Det er ikke så rart når skolen mottar 2 identiske oppgaver med noen ukers mellomrom kanskje. Dermed ble hun innkalt til møte med skolen. Så naiv som jeg er, trodde ikke jeg at jeg skulle bli rammet(dumme meg igjen), det vil si, ikke bli innkalt til møte, for det var jo tross alt min oppgave. Jeg som skrev den.

Det gikk ikke så lang tid før jeg ble innkalt til møte. Blant annet i brevet sto det:

«Sensor som har rettet dette arbeidskravet og godkjent det, men det har i ettertid blitt levert inn en identisk besvarelse fra en annen student. Dette anser vi som plagiat og fusk. Om fusk sier Universitets- og høgskoleloven, §4-7 følgende: «

Annet som sto i brevet var:

«Arbeidskravet i ERN3300 godkjennes derfor ikke og du vil ikke få anledning til å gå opp til eksamen i ERN3300 13.februar.»

Tror du jeg faen meg holdt på å dø? Dette studiet som betydde så mye.

Jeg fikk vite det at hun hadde sagt at vi samarbeidet. Det vil si at hun hadde løyet på det møtet med skolen. Så, når jeg møtte denne jenta før mitt møtet med skolen, så ble vi «enige» om å ha en lik forklaring på hvorfor det ble levert inn 2 identiske oppgaver. Forklaringen var som sagt følgende: At vi samarbeidet. Jo da, det går an å samarbeide om samme oppgave, uten at det er galt i seg selv. Det som var galt var at vi ikke samarbeidet, og at hun kopierte oppgaven min. Begge besvarelsene i dette tilfelle var identisk. Disse folkene på skolen har vært borti juks tidligere, så de kjenner vel igjen plagiat når de ser det. Dermed å lyve disse folkene opp i ansiktet med å si at det var et samarbeid, er som å kaste bensin på et bål. Bare enda mer løgner som blir surret til en stor ball. Men, jeg og hun jenta ble enig om å gi lik forklaring. Jeg visste innerst inne at jeg kom til å si sannheten til folkene på det møtet. Så jeg løy denne jenta rett i trynet. Stygt, men sant. Det var slemt av meg, men samtidig ville ikke jeg miste skoleplassen. Hvorfor jeg ikke bare sa sannheten til jenta med en gang? Fordi hun allerede var så utafor. Ordentlig stresset. Hadde jeg sagt til henne at jeg kom til å si sannheten, vet jeg ikke hva som ville skjedd. Men ser i ettertid at jeg burde ha vært ærlig med henne fra første stund. Faen, jeg ville bare kjempe for plassen min. Så kom dagen hvor møtet fant sted, og jeg sa det som det var: At vi ikke samarbeidet. At hun jenta hadde levert inn min oppgave. Identisk. Responsen jeg fikk: «Du blir oppmeldt til eksamen, arbeidskravet ditt blir godkjent igjen.» De folkene på møtet virket litt forfjamset, nesten litt overrasket. Kanskje de regnet med at jeg kom til å lyve også? Men, fy faen jeg var lettet. Men samtidig hadde jeg dårlig samvittighet når det gjaldt denne jenta. Vi hadde litt kontakt i ettertid, men nå har vi ikke kontakt i det hele tatt. Kanskje like greit.

I dette tilfellet var jeg bare jævlig dum. Kunne hjulpet henne på en annen måte. Lett å være etterpåklok. Tro meg, nå har jeg lært. En skal ikke stole for lett på mennesker. Mennesker som har stått ved din side gjennom glede og sorger, de er verdt å stole på. Andre mennesker skal en være skeptisk til. Bruk lang tid på å bygge tillit til nye mennesker. Noen er kanskje uenig i det jeg sier. Kommer vel an på erfaringer en har gjort med andre mennesker.

Vær for all del snill (kanskje du kommer til himmelen;P), men ikke for snill.

En ting er sikkert: I dette tilfellet var jeg dumsnill, noe som holdt på å koste meg skoleplassen.

Liten oppfordring:))

kind

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s