Helse – søtningsstoffer

Det er ingen tvil om at mat har betydning for helsen. Jeg er kanskje over gjennomsnittlig opptatt av hva jeg spiser og drikker. Jeg skal være forsiktig med å uttale meg for mye angående mat og helse, og skal på ingen måte oppfordre til noe. Bare så det er sagt. Jeg har studert ernæring i ca. 3 år, men har fortsatt veldig mye å lære. Ernæring er et spennende, men også komplisert og utfordrende tema.

«Sunnhet VS Kalorier» er et tema som er veldig aktuelt om dagen. Er sukker- og fettreduserte produkter ensbetydende med sunt? Fett og sukker er det som gir maten smak og energi, så hvis det reduseres blir både smaken og energiinnholdet redusert. Jævlig kjedelig å spise mat uten smak, men genialt når energiinnholdet blir mindre! Men, vent litt, det finnes vel andre alternativer som gir smak og lite energi? I så fall, hva brukes for å erstatte fett og sukker? Søtningsstoffer er svaret. Søtningsstoffer som aspartam er et eksempel, og er blant annet benyttet i lettbrus og lettyoghurt. Søtningsstoffer er ikke energigivende (lite kalorier), og har vært omdiskutert med hensyn til langtidseffekter på helsen. Enn så lenge er det tillatt. Men, hva om for eksempel 5 eller 10 år? Kommer vi til å se en mulig årsakssammenheng mellom økt inntak av søtningsstoffer og forekomst av sykdommer som f.eks. kreft? Fristende å tenke at siden lettprodukter inneholder lite energi er det sunnere, og dermed kan det spises i større mengder uten at det har negativ effekt på helsen. Lettprodukter er jo sunt! Eller?

søtningsstoffer

Avokado og nøtter er eksempler på matvarer som er rikt på fett og dermed energi, men som også inneholder blant annet vitamin  A og E, og i tillegg proteiner. Superbra for kroppen. Sammenlign avokado med lettbrus. Hva tror du har størst positiv innvirkning på helsen? Svaret er avokado! Joda, lettbrus gir som sagt lite energi (noe som mange ser på som en fordel), men denne leskedrikken er jo tom for vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kroppen trenger. Avokado derimot,  inneholder flere viktige næringsstoffer til tross for høy energiinnhold. Dermed er ikke energiredusert alltid ensbetydende med sunt og bra for kroppen. Energi er nødvendig for å overleve! Men, når det er sagt, er det viktig å regulere energiinntaket i forhold til aktivitetsnivået, slik at vekten holdes noenlunde stabil. Stabil vekt vil si at energiinntaket tilsvarer energiforbruket. Det er mulig å ernære kroppen og holde en stabil vekt med vanlige produkter, som ikke er sukker – og fettredusert, men det krever litt planlegging.

Hva som er sunt og ikke sunt er faen ikke lett å si. Eneste jeg har å tilføye, og som jeg synes er noenlunde fornuftig, er at alt kan være usunt i store mengder. «Cluet»  er moderate mengder. Det er ikke sikkert søtningsstoffer i seg selv er skadelig, men hvis det inntas i større mengder over en lengre periode kan det kanskje utgjør en helserisiko. Jeg personlig er ikke helt fortrolig med disse søtningsstoffene. Er rett og slett litt skeptisk.

Et tips er å se på ingredienslisten på produktene. Da får du en viss kjennskap til hva produktene inneholder. Er ingredienslisten veldig lang, og i tillegg har navn som er vanskelig å uttale og ser ut som er hentet fra en kjemibok, så hadde jeg holdt meg unna. Tror det er noe som heter: «Du burde ikke kjøpe det mormoren din ikke kjenner til!» Det er jo for så vidt sant. Den eldre generasjonen har vel ingen kjennskap til sukrin, stevia, aspartam og de mange andre nye ingrediensene og produktene som er på markedet.

2 kommentarer om “Helse – søtningsstoffer

  1. Kjempe fint innlegg du har skrevet Tonje. Hvis man sjekker litt om Aspartam så kan man se at på de artiklene som snakker positivt om Aspartam, at det er veldig få forskere med veldig mange artikler. sjekk selv å skriv ned navnene, du finner kanskje 5, 6stykker.. Kanskje det er en grunn til det. Stoffet er utviklet som rottegift og viste seg å ha en bieffekt, det var super søtt og bare litt dødelig. Jeg er helt enig med deg Tonje, det er all grunn til å være skeptisk, så lenge de store konsernene kjøper forskerene vil vi aldri få ærlige resultater. Å vente 10 år for å se det på oss selv høres ut som et dårlig ide.

    Liker

    1. Takk for det 🙂 Jeg synes det er et veldig interessant tema. Som jeg nevnte i innlegget, blir jeg rett og slett ikke helt fortrolig med disse søtningsstoffene. Mer utbredt blir det også, slik at jeg er litt spent på eventuelle langtidseffekter grunnet økt inntak av søtningsstoffer.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s