P-piller – uskyldig eller ødeleggende?

Som tittelen antyder stiller jeg spørsmål rundt p-pillenes effekter på kroppen videre utover det som er hensikt med pillen. Dette innlegget er veldig personlig, eller rettere sagt jævlig personlig, noe jeg er fullstendig klar over det. Har vært tvilende om jeg burde poste det, men faen, jeg velger å gjøre det. Synes p-pillebruk er et viktig tema, og som spesielt gjelder for oss jenter. La meg starte med å si at dette er erfaringer som jeg har gjort, og jeg skal ikke på noe som helst måte fraråde å bruke det. Men, som sagt stiller jeg spørsmål rundt langtidseffektene av p-pillebruk, og skal med dette skrive om noen erfaringer gjort med p-piller.

birth control pills on white close up

P-piller er et hormonelt prevensjonsmiddel som skal hindre graviditet. Jeg startet å bruke p-piller da jeg var ca. 18 år. Merket var Microgynon og den fikk jeg fra helsesøster. Etter en stund byttet jeg til Mercilon som jeg fikk beskjed om inneholdt mindre hormoner. Nå snakker jeg riktignok ikke for alle jenter, men for meg har p-pillebruk ikke gjort noe annet enn å «forstyrre» kroppen min for å si det litt klønete. For å utdype det litt mer: Før jeg begynte på p-piller fikk jeg menstruasjonen regelmessig og i «normale» mengder. Bare for å nevne det har jeg aldri slitt med menstruasjonssmerter, men har hørt at p-piller hjelper mot nettopp det.

Etter at jeg startet med p-piller har jeg hatt uregelmessige blødninger, småblødninger (nesten ikke noe i det hele tatt), og i tillegg har jeg hatt måneder uten blødning. Si meg, er det normalt? Skal innrømme at det har hendt at jeg har glemt p-pillene for en dag eller to, men så lite avvik skal vel ikke føre til slike uregelmessigheter? Jeg skjønner såpass at p-piller ikke gir ekte menstruasjonsblødninger, men «kunstige blødninger», og at risikoen for uregelmessige blødninger er større. Men, det er vel faen ikke bra at man skal gå slik som jeg har gjort over flere år? Bare så det er nevnt, så snakker jeg ut ifra min egen erfaring. Det kan hende at p-piller har fungert utmerket for andre, så skal som sagt ikke fraråde noen å bruke det. Men, jeg deler mine erfaringer rundt p-pillebruk og er nysgjerrig på langtidseffektene. Hvis jeg nå bestemmer meg for å fortsette med p-pillene som innebærer uregelmessige – og småblødninger i mange år til, på hvilken måte vil det påvirke kroppen min? Det lurer jeg på!

Helt ærlig, tror jeg ikke p-piller er så uskyldig. Men, hva skal jeg bruke i stedet da? Det finnes hormonfrie alternativer som blant annet pessar og kobberspiral, men jeg har ikke særlig kjennskap til de nevnte hormonfrie prevensjonsmidlene. Jeg tror kroppen blir avhengig av p-piller. Jeg tar nok ganske så feil, men la meg prøve å forklare: Si man starter med p-piller som inneholder hormoner. Over tid vil kroppen bli vant til å få tilført disse hormonene, noe som gjør at kroppen kan nedsette produksjonen av visse hormoner, rett og slett fordi den får tilført hormoner via p-pillen. Hva skjer når man da slutter etter mange år med p-pillebruk? Kroppen tror jeg får «sjokk», og som resultat blir det ubalanse i hormonnivåene. Dette kan igjen gi uteblitt menstruasjon for en periode, og siden kroppen er så «finstemt maskineri», så kan det ta tid før hormonnivåene normaliserer seg. Jeg sluttet med p-piller i desember 2014, og fikk menstruasjon nå i september 2015. Det er ca. 9 måneder uten menstruasjon. Tro meg, har vært hos lege og gynekolog. Noe det første jeg gjorde var å utelukke graviditet. Diverse blodprøver og andre tester som ble utført viste ingenting galt. Det skal nevnes at det siste halvåret har vært mye stress og trening, som også kan ha påvirket menstruasjonen. Men, jeg tror absolutt at avsluttet p-pillebruk har påvirket ganske mye mer enn trening og stress, spesielt i dette tilfellet. Fikk time på sykehuset nå i oktober for videre utredning, men siden menstruasjonen kom tilbake avbestilte jeg timen.

Som jeg har nevnt gjentatte ganger fraråder jeg ikke bruk av p-piller, men jenter, tenk dere nøye om og sjekk ut ulike merker på forhånd. Hør med lege, gynekolog eller en annen person med faglig kompetanse før oppstart med p-piller. For min del har p-pillebruk vært trøblete, og ikke gitt noen nevneverdige positive erfaringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s